Anak-Anak Iraq Jadi Mangsa Serangan Ganas Pasukan AS

img471eef8f3af64.gif

Anak-anak dan seorang perempuan di Sadr City Iraq, menjadi mangsa keganasan serangan udara pasukan AS, meski militer AS mendakwa mereka berjaya membunuh 49 “penjenayah” dalam serangan tersebut.

Petugas rumah sakit dan polisi Iraq menyatakan bahawa yang menjadi mangsa adalah orang awam dan hanya 15 orang yang terbunuh, bukan 49 seperti didakwa militer AS. Di antara mangsa yang terbunuh adalah seorang perempuan dan tiga anak-anak.

Menurut para saksi, helikopter-helikopter dan pesawat-pesawat tempur AS mengebom bangunan-bangunan di Sadr City pada pukul 5.00 pagi waktu tempatan, Ahad (21/10).

Seorang polisi Iraq berkata, pasukan AS melakukan serangan udara setelah sebuah kenderaan militer AS menjadi target serangan bom di bandar itu.

Koresponden Al-Jazeera di Baghdad melaporkan, seorang juru kamera televisi berjaya merekam tubuh anak-anak yang terbunuh akibat serangan tersebut. Beberapa rumah dan kedai, rusak terkena bom-bom yang dijatuhkan pasukan AS.

Ketika serangan berlaku, kata beberapa orang saksi, terlihat asap hitam berkepul dari lokasi serangan, sementara suara sirene meraung-raung, ditambah bunyi tembakan senjata dan bunyi helikopter-helikopter pasukan AS.

Penduduk yang kerabatnya menjadi mangsa, berkumpul di hadapan wad kecemasan rumah sakit Imam Ali. Sementara mangsa yang terbunuh dimasukkan ke dalam keranda dan diselubungi dengan bendera Iraq.

Tinggalkan Balasan

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s